Vaření a stolování na zámku
Prožijte srpnový víkend s etiketou u stolu na zámku Kynžvart
20. až 21. srpna 2022
Státní zámek Kynžvart, 354 91, Lázně Kynžvart
Naučte se vařit staré recepty v zámecké kuchyni
Do tajů historických receptů vás zasvětí pan Milan Svoboda, historik dobového stolování, který instaluje slavnostních tabule šlechty na hradech a zámcích. Dostanete k dispozici prastaré recepty, abyste si mohli v zámecké kuchyni sami připravit vlastní zámeckou večeři i neformální snídani. Dozvíte se, které pokrmy byly běžné a naučíte se je připravovat.
Prožijete víkend na venkovském šlechtickém sídle
K létu patří letní zámek. Kynžvart byl vystavěn na pomezí vídeňského klasicismu a empíru jako místo letních pobytů rakouského kancléře Klemense Václava z Metternichu. Místní název Kynžvart je pochází z německého názvu strážního hradu Königswart. Poskytne vám tu nejlepší atmosféru pro víkend s etiketou a historií stolování.
Dozvíte se, jak připravit slavnostní tabuli
Naučíte se, jak v prostředí zámecké jídelny stolovat v souladu s dobovou přípravou tabule. K dispozici budete mít zámecké nádobí i sklo, které běžně slouží už jen výstavám. Od historika Milana Svobody se dozvíte, čemu šlechta věnovala u stolu pozornost. Naučíte se, jak poskládat ubrousek "á la Metternich", založit příbor, pečivo i nápojové sklo.
Etiketa u stolu, dobré mravy šlechticů a dam
K dokonalosti večera i zámeckých rán přispěje také dobová etiketa u stolu pana Daniela Šmída. Dozvíte se to nejdůležitější z historie etikety stolování, které však neztratily na své atraktivitě i dnes. Zjistíte také, která pravidla etikety platila dříve a proč už není obvykle dobré se jimi řídit. Osvojíte si "manýry" dámy a gentlemana 19. století a vstoupíte na dva letní dny do jejich rolí.
Prožitky i dovednosti
Společné snídaně
S oběma lektory se setkáte první i druhý den u neformální snídaně, kterou pro vás v roli "major domů" osobně a s péčí připraví.
Blok o oblékání
Dostanete spousty osvědčených rad, jak vypadat a cítit se dobře. Získáte návody, jak se jednoduše oblékat lépe za méně úsilí.
Zdravý oběd
Lektoři vám prozradí své oblíbené recepty na zdravé a rychlé obědy a společně jej uvaříte. Základem budou poctivé a lokální suroviny.
Blok o stolování
Získáte dovednosti, jak prostřít obdélníkový i kulatý stůl a připravit aranžmá z květin či ovoce. Naučíte se vytvořit zasedací pořádek.
Historické menu
Podle osvědčených receptů připravíte pokrmy legendární Babette´s Feast včetně sorbetu a plněných křepelek a bábovky.
Etiketa u stolu
Dozvíte se, která pravidla etikety už u stolu nevyužijete a která se nám z historie dochovala. Osvojíte si způsoby, jak jíst neobvyklé pokrmy.
Nové kontakty
V průběhu obou dnů budete mít příležitost seznámit se s ostatními a navázat osobní nebo profesní vztahy.
Osobní diskuze
Po celé dva dny budete moci získat tucty informací, zkušeností a příběhů lektorů v osobních rozhovorech a konzultacích.
Certifikát MTM
Master of Table Manners. Odnesete si doklad o absolvování kurzu a certifikaci o znalostech a dovednostech etikety u stolu.
Každou jednotlivou minutou zámeckého víkendu s vařením, stolováním a etiketou Vás provedou:
Milan Svoboda
Instaluje historické tabule na hradech a zámcích a svoje znalosti o dobovém stolování šlechtických rodů předává studentům Karlovy Univerzity.
Daniel Šmíd
Mluví a píše o chování a oblékání, propaguje nové gentlemanství, přednáší o etiketě a kultivovaném projevu firmám, školám i pro veřejnost.
Rezervace
8900 Kč (včetně DPH) za osobu