Často kladené otázky

...a odpovědi na ně

Konají se kurzy pouze na jaře a na podzim?

Pravidelně pořádáme zážitkové večeře s etiketou v předjaří a také na podzim. Vycházíme ze zkušeností, že letní měsíce rádi věnujete aktivitám venku a přelom roku svátkům. Běhen roku je možné zorganizovat kurz pro firmu nebo pro vlastní rodinu v termínu, který vám bude nejlépe vyhovovat. Postačuje, když vyplníte tento jednoduchý formulář a odešlete: https://www.etiketaustolu.cz/prihlaska/

Jak se máme obléct, je daný dress code?

Společenská setkání tohoto typu vyžadují odpovídající úroveň oblékání. Kurz Etikety u stolu není výjimkou. Dodržením doporučeného dress code vyjadřujete úctu k hostiteli, ostatním hostům i k vám samým. Doporučujeme formální oděv. Pro ženy jsou vhodné polodlouhé šaty ve večerních barvách, pouzdrové šaty nebo kombinace polodlouhé sukně a halenky. K těmto oděvům se hodí boty na podpatku. K večerním akcím tohoto typu patří také večerní líčení a formální úprava účesu.

Pánům doporučujeme oblek v tmavě modré nebo antracitové barvě, případně černý. K tomu světlou, nejlépe bílou košili bez vzorů doplněnou o motýlek nebo kravatu. K tmavým oblekům a na večerní akce jsou vhodné černé boty a vyšší ponožky v barvě obleku nebo černé. Pokud obdobné oděvy nemáte vůbec, můžete si je nechat ušít v jednom z krejčovských salonů, které se nacházejí ve všech větších městech. Jejich přehled najdete na www.krejcovskesalony.cz 

Mám intoleranci k jistým alergenům. Mohu se přihlásit?

Ano, přihlaste se. Stačí nám dát vědět, které alergeny má šéfkuchař z pokrmu vynechat a můžete se spolehnout, že vám s radostí vyhoví. Menu je sestaveno ze sezónních surovin a každá restaurace, kterou pro kurzy využíváme, má pro vás jiné menu. Použité suroviny jsou navrženy tak, aby společně s ostatními částmi menu vytvářely estetický a chuťový celek a vzájemně na sebe navazovaly nebo se propojovaly. Jakoukoli změnu v menu zařídíme, stačí, když nám napíšete vaše přání.

Kde se kurzy Etikety u stolu konají?

Dbáme, aby restaurace, které nám poskytují prostor, pokrmy a nápoje, patřily mezi ty nejlepší. Důležitou složkou pro nás je také vysoká úroveň služeb, zvláště servisu obsluhujícího personálu a vynikající dovednosti kuchařů. Každou restauraci před výběrem osobně vyzkoušíme a žádáme, aby byly naše vysoké nároky na menu i služby přijaty. Vybíráme tedy restaurace nebo hotelové restaurace, kde máme jistotu, že vy, naši hosté, dostanete nejlepší vybrané pokrmy, vynikající vína jako doprovod k nim a precizní obsluhu na úrovni "grand restaurant".

V současné době spolupracujeme s restauracemi v Brně, Praze a Bratislavě. Připravujeme také spolupráci s vídeňskou restaurací. Aktuální přehled restaurací najdete u rezervace místa u stolu. Vyberte si, prosím. 

Co mi kurz přinese, když jíst už umím?

Při setkávání s lidmi u stolu nejde jen o jídlo. Je to setkání ve společnosti. Doma i mimo dům, třeba v restauraci. Naučíte se, jak vejít do běžné restaurace, a jak vcházet do těch hotelových. Osvojíte si také, zda a kdy se můžete posadit ke stolu a případně na koho počkat. Prakticky si také ukážeme, jak se muži postarají o pláště nebo kabáty. 

Osvojíte si také vaši roli, pokud jste hostitel nebo host pozvaný na slavnostní večeři. Ujistíte se, že dokážete dávat znamení ubrouskem a oslovovat správně obsluhující personál. Mimo jídla se také dostanete k informacím, jaké sklenice se na co používají, jak se používá další inventář mimo příborů, abyste ho mohli využívat. A spousty dalších věcí...

Lze tento kurz dát do nákladů firmy? 

Etiketa u stolu a obchodní etiketa jsou nedílnou součástí vašeho i našeho podnikání. Setkávání s lidmi má svoje zásady a doporučení a pomáhá nám navazovat obchodní i osobní přátelství. Ano, tento kurz lze uplatnit jako náklad firmy. Jsme plátci DPH. 

Vyberte si datum a místo kurzu, nezávazně se přihlaste a do poznámky nám, prosím, napište na jaké IČO máme fakturu s předmětem fakturace "Kurz etikety" vystavit. Fakturu vám odešleme v elektronické podobě na e-mailovou adresu, kterou uvedete v přihlášce. Máte-li k fakturaci jakékoli dotazy, napište nám nebo zavolejte www.etiketaustolu.cz/kontakt/ 

Mohu zaplatit poukázkami Sodexo nebo BenefitPlus?

Jsme partnerem cafeterií Sodexo a Benefit Plus. Můžete tedy využít Vaše bonusy a zaplatit poukázkami nebo nám sdělíte kód, který odpovídá elektronickým poukázkám na benefity od vašeho zaměstnavatele. 

Stačí, když se nezávazně přihlásíte na zážitkovou večeři s etiketou a my vám e-mailem potvrdíme platnost kódu a následnou platbu. Pro jakékoli dotazy k poukázkám nás neváhejte kontaktovat, jsme na telefonu od 8:00 do 18:00 h v běžných pracovních dnech a téměř stále on-line v případě, že nám budete chtít napsat e-mail na monika@danielsmid.cz 

Je možné mít vegetariánské nebo veganské menu?

Zajisté můžeme z menu vynechat maso nebo jakoukoli jinou složku, která vám nechutná nebo ji nejíte z jiného důvodu. Po konzultaci s šéfkuchařem vám navrhneme, jaké suroviny budou obsahovat vegetariánské pokrmy. Velmi rádi také nahradíme jistý typ masa za jiný. Například, když nejíte hovězí maso, můžeme jej nahradit krůtím nebo rybou. Z některých pokrmů můžeme jakoukoli surovinu nechat odstranit. S důvěrou nás kontaktujte, abychom mohli připravit menu tak, jak si přejete.

Mohou se účastnit i děti? Je to vhodné?

Zážitková večeře s etiketou se koná od 18:00 téměř do 22:00 h. Je tedy vhodná pro dospělé, případně teenagery a studenty, kteří se s rodiči nebo sami zapojují do společenského života. Pro mladší děti, školáky, máme připraven program Nedělní oběd s etiketou pro děti. Více o tom na www.etiketaustolu.cz/pro-deti/ 

Tento zážitkový hravý workshop se koná v neděli v poledne a menu je sestaveno tak, aby chutnalo dětem. Naučí se, jak jíst "neposedné" pokrmy, jak mluvit s obsluhou a co je to vlastně ten "tringeld". Menu obsahuje také několik "nástrah" a samozřejmě sladký závěr. Za odměnu. Děti si navíc odnesou certifikát o absolvování kurzu a dárek jako překvapení. Máte-li děti, dopřejte jim náskok před ostatními a přihlaste je.

Budeme jíst humra, šneky nebo artyčoky?

U stolu s námi se naučíte, jak jíst správně běžné pokrmy. Málokdo umí jíst polévku s nudlemi, o knedlíčcích ani nemluvě. Většina osob kolem vás nezná, jak jíst správně pečivo a krájet brambory. Věnujeme se tedy namísto humrům, šnekům a dalším exotickým jídlům, se kterými se běžně nesetkáváte, těm častějším, které doprovázejí firemní večeře, oslavy narozenin a jubileí nebo svatební hostiny. 

Naučíte se poradit si s listovým salátem, snítkou rukoly, sypkou rýží nebo dezertem, který obsahuje zmrzlinu a čerstvé ovoce. Naučíte se také, jak správně názvy pokrmů a nápojů vyslovovat, aby nedošlo k nechtěným faux pas. Zjistíte, že Etiketa u stolu není žádnou suchou disciplínou, ale zábavným způsobem života. Etiketa je životní styl.


Máte otázku, na kterou jste zde nenašli odpověď? 

Napište nám nebo zavolejte.